דמי חנוכה? השנה תחלקו את זה בטוח!

חג החנוכה מכניס אור גדול לבית,  הוא טומן בחובו חוויות משפחתיות כאלה שמדליקות לכולנו ניצוץ בעיניים. מבין כל אותם מפגשים, נרות וסופגניות יש דבר אחד שכמעט אין ילד שמוותר עליו. דמי חנוכה.

הרגע הזה בו מספר מטבעות משתלשלות לידו הקטנה של הילד מהסבא או מהדוד הגדול הם רגעים של אושר גדול. רגעים בהם ילדנו בטוח כי יש בידו הון עתק עמו הוא מסוגל לקנות את כל העולם. אנו כהורים מביטים מהצד בחיוך ויודעים בבירור כי המטבעות המצטלצלות הללו יספיקו אולי לפרס אחד או שנים עליו הוא חולם אבל בואו לא נהרוס לו את הרגעים הללו אלא להפך, נמנף אותם ונלמד אותו מה באמת יש לו ביד.

אומנם כעת מדובר בכסף קטן אבל ברור שבעז"ה בבואו היום אותו ילד יצטרך לעשות שימוש יומיומי בכסף וזו בדיוק ההזדמנות לתת לו שיעור בחינוך כלכלי נכון, מהו כסף וכיצד משתמשים בו באופן נכון ובריא.

 

הסיבה למנהג העתיק הוא לקעקע את תרבות יוון ולהנחיל בכל דרך את ערכי התורה והמצוות ולהרבות בצדקה ובמעשים טובים מתוך חשיבה ערכית ומוסרית. במשך כל הדורות ועד היום רבים מאתנו נחשפנו למושג "כסף" ומשמעותו האמיתית והגדולה רק בהיותנו עמוק בתוך החיים מבלי שאי פעם קבלנו הכוונה על שימוש נכון, מה שגרם לנו לפעמים לעשות טעויות שלקח לנו לא מעט זמן לתקן אותם.  

בשביל שהילדים שלנו יהיו מוכנים לעתיד מצליח אספתי כמה דוגמאות מוחשיות עליהם תוכלו לשוחח עם הילדים ולפתח שיח משפחתי חכם. נצלו את זמן האיכות ותכניסו בו גם משמעות ותובנות לחיים. לא תאמינו כמה שהם קטנים הם יקלטו אתכם מהר. יגלו הבנה, ירגישו גדולים וכן, בעתיד הם גם ירגישו מוכנים ומכושלים יותר.

  1. תקציב הוצאות והכנסות

למדו את הילדים להיכנס לתוך מסגרות תקציב.

למשל שאלו כל ילד מהו סכום דמי החנוכה שצבר?

והמשיכו לשאלה הבאה:

מה אתה רוצה ויכול לקנות עם זה ?

זה הזמן להסביר לילדים שגם בבית יש מאזן של הכנסות והוצאות. כסף נכנס וכסף יוצא בהתאם לסדר העדיפויות של המשפחה.

תנו להם להבין  למה לא כל דבר שרוצים אפשר לקבל וכיצד אתם ההורים צריכים לתעדף מה עולה וכמה, ומה קודם למה?

  1. דמי כיס

את דמי הכיס מומלץ להתחיל לתת לילדים מתגברים שכבר החלו להבין בעצמם את ערך הכסף ופרופורציות השימוש בו.

נתינת דמי כיס הינה אקט חינוכי שמסייע לילדנו ללמוד להתמודד בהצלחה עם אתגרים פיננסים וקבלת החלטות.

עם הכסף שברשתו הוא ילמד באופן עצמאי לנהל תקציב בצורה חכמה, להבין את ערך הכסף ולהפנים כי לפעמים כדי להשיג משהו שהוא חולם שווה לו לחסוך ולהמתין בסבלנות עד שיצטבר לו הסכום הנדרש.

  1. ערך הכסף – אינפלציה

שיעור חשוב לחיים  הוא ההבנה כי לכסף יש שווי.

כלומר.

הציגו בפניהם שטר של 100 שקלים וחישבו יחד מה ניתן לקנות היום ב100 ₪ והסבירו כי סביר להניח שבעוד עשור הוא יוכל לקנות בשטר זה פחות דברים.

כאן תוכלו לדבר באופן פשטני על הרעיון של שמירת הכסף, השקעות ותשואות על מנת לשמור על ערך הכסף.

  1. חיסכון

הסבירו לילדכם כיצד הוא יכול להציב יעדים לעצמו וגם לכבוש אותם!  

הכינו רשימה של דברים שהיו רוצים לקנות  רוצה לקנות. מה המחיר שלהם ולכמה כסף הם זקוקים בשביל לקנות אותם.

הציבו לכל ילד אתגר ומטרה ברורה מהו הסכום שעליו לחסוך מידי חודש בהתאם להכנסות הצפויות כמו פורים, ימי הולדת וכו' בהם הוא עתיד להכניס עוד כסף ולחסוך אותו בשביל להתקדם ולהגיע אל היעד.

המלצה: שלבו את מתן דמי הכיס במבצע מוטיבציה שיעודד את הילד להשיג מטרה נוספת בה הוא מתקשה כמו לימוד/ שינון/ תרגול וכו' אשר בעבור התקדמות בהם הוא יקבל כסף ובכך תשיגו יחד עמו שני מטרות חשובות במכה אחת.

הרשימה עוד ארוכה והחג רק 8 ימים…

אבל הכי חשוב שנבין כי בידינו להעניק לילדים חינוך נכון והצלחה בחיים כבר מהגיל קטן ובכל הזדמנות סביב מעגל השנה.

אז אם יש לכם ערב לביבות משפחתי קטן או נסיעה משותפת לחגיגה אחרת נצלו את הזמן ותנו להם את המושגים והכלים אותם הם מסוגלים לקלוט עכשיו בשביל שבעתיד הם יצליחו להתנהל נכון.

 

חנוכה שמח. מנדי גפנר

נגישות